raptor-forum.nl

Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

De Digitale SpoorKraam
Promoten en verkopen van digitale componenten voor modelspoor treinen van alle schalen, 2 rail en 3 rail systemen.


 
Verkoop en advies over:
- Raptor digitale centrale
- LDT Littfinsky Daten Technik decoders, boosters, etc
- Viessmann lichtseinen / armseinen
- ESU lokdecoders
- Advies en demo's aan huis
- Hulp (aan huis) bij ombouw van analoog naar digitaal
- minicursus ombouwen loks van analoog naar digitaal van de merken: Marklin, Fleischmann, ROCO, Lima, etc
- onderhoud aan loks en treinen
- inbouw van wagon verlichting





Beste Ge´nteresseerde
Vragen naar info en/of bestellingen kunnen worden gedaan door een mail te sturen naar:
info@dedigitalespoorkraam.com


Voor de bestelling van LDT produkten kan u terecht bij de volgende webshop van  www.dedigitalespoorkraam.nl
- Levering LDT artikelen direct uit voorraad
- Voor 14.00 uur besteld en daarna betaald is morgen in huis!


v

Pagina's: 1 2 [3]   Omlaag

Auteur Topic: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek  (gelezen 4035 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #30 Gepost op: 15:maart:2013, 16:12:43 »

Om later te controleren of echt de verbinding nog steeds aanwezig met Raptor via de SRCP-server:

31) Klik dan te allen tijde op het "Info about SRCP server" icon.

Dan verschijnt als het goed is het venster zoals in de bijlage.

32) Klik daarna dit controle venstertje met "OK" weg

(Opmerking: Er kan ook verbinding met de SRCP-server gemaakt worden zonder dat de Raptor met kabels aan de computer zit. Sommige wissel- en seinsymbolen zijn dan gesimuleerd te schakelen maar anderen daarentegen weer niet. Dat is afhankelijk van de interne wijze hoe elke "tegel" wel of niet comminicatie met Raptor nodig heeft.)

Kan dat verbinden maken nou niet automatisch ingesteld worden zoals in het MSG voorbeeld railplan? Euh, ja maar dat hadden wij al gedaan tijdens het creeren van een nieuwe railplan-tekening... Kijk nog maar helemaal in het begin naar het kader "Start options" waarin "Server login on startup" staat aangevinkt. Dat is wel prettig want zodra je eigen railplan gaat openen nu dan wordt automatisch verbinding gemaakt met al je getekende tegels met Raptor. Maar nu hebben jullie ook kunnen zien hoe je met de hand de SRCP verbinding kunt maken (en verbreken met dat icon-tje in het midden wat ik verder niet besproken heb maar wat de verbinding dus verbreekt met Raptor) zodat onze "zelfredzaamheid" vergroot is nu.
« Laatst bewerkt op: 16:maart:2013, 12:44:56 door Mark »
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #31 Gepost op: 15:maart:2013, 23:03:35 »

Maar zoals in de bijlage al reeds te zien was hadden wij "het einde van de SpDrs60 wereld" al bereikt omdat aan de rechterkant geen lege tegels meer staan...

33) Om het "speelveld" te vergroten kies dan "Layout->Settings..."

Zie de eerste bijlage.

Dan verschijnt weer het venster zoals zichtbaar in de tweede bijlage welke wij reeds eerder gezien hadden tijdens het aanmaken van ons eerste lege railplan-tekening...

34) Verhoog het aantal Columns met pak-em-beet 10 tegels.

BELANGRIJK: Het is ook mogelijk om het aantal kolomen en/of rijen te verlagen in dit venster. Doe dat vooral NIET met een flink getekend railplan anders wordt SpDrs60 een prachtige "papiersnijder" welke hele stukken langs de rand van de verkleinde grenzen ONOMKEERBAAR(als je het niet bewaard had) wegsnijd. Ik verzeker je, dat is bijzonder slecht voor je humeur !!

(Merk overigens op dat het kader "Start options" waarin "Server login on startup" staat aangevinkt ook weer wijzigbaar is hier tijdens de "Layout->Setiings..."!)

35) klik op "OK"
« Laatst bewerkt op: 16:maart:2013, 00:51:58 door Mark »
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #32 Gepost op: 15:maart:2013, 23:08:05 »

Dan zul je in de volgende bijlage zien dat de "SpDrs60-wereld" met extra in te vullen lege tegels is vergroot.

(Blijf nog heel eventjes wakker want wij zijn er bijna...) Okee, dus nu hadden wij al ingesteld dat automatisch verbinding gemaakt wordt met Raptor ALS een railplan-tekening tevens (automatisch) geladen wordt in SpDrs60.

Oh, ja? Welk railplan dan wel, he?

Yep, dat moeten wij als laatste nog even opgeven in:

36) Klik op "Edit -> Preferences..."

Zie de bijlage.

« Laatst bewerkt op: 15:maart:2013, 23:25:51 door Mark »
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #33 Gepost op: 15:maart:2013, 23:32:14 »

Om tijdens de start van het programma SpDrs60 automatisch een bepaalde railplan-tekening naar je eigen keuze te laden:

37) vink dan "Load this layout on program startup" aan

en

38) Selecteer je gewenste te laden railplan via de "Choose" knop

Zie de bijlage.

39) Klik op "OK" om deze configuratie, zo schijnt dat in Willie Wortel taal nou eenmaal te heten, op te slaan.

« Laatst bewerkt op: 15:maart:2013, 23:55:26 door Mark »
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #34 Gepost op: 15:maart:2013, 23:58:58 »

TOEGIFT ============= TOEGIFT ==============  TOEGIFT.

Okee, via "Edit -> Preferences..." hadden wij in het vorige Tabblad "Layout" opgegeven welk railplan automatisch geladen moest worden.

40) Klik nu op het Tabblad "Elements"

Dan verschijnt het venster zoals te zien is in de bijlage.

Twee opmerkingen heb ik daarover.
Ten eerste heb ik in het Kader "General options" de keuze "Show blinking turnouts" AFgevinkt. Als het aangevinkt staat dan zie je een wissel eerst "knipperen" voordat deze omschakeld naar de andere stand. Ja, hartstikke leuk, de eerste 2 minuten en daarna wordt dat slaapverwekkende omschakeling gewoon irritant. Ik heb 'em dus uitgezet...

Ten tweede in het Kader "Solenoid labeling" (WATBLIEF!) oftewel "wissel(spoel) labels" heb ik op "Show text(turnout or signal name)" aangevinkt staan. Dan kan je "vrije tekst" als wissel en seinidentificatie gebruiken(dus ook gewoon het bijbehorende decoder nummer). Vandaar dat ik in dit handboek de voorbeeld symboolteksten zoals "w8", "Hp1" en "Hoi" kon gebruiken.

De rest van de vinkjes? Ach, dat zijn kruimels voor die vogeltjes die je gewoon kunt laten liggen zo, want die eten verder geen brood!

Gefeliciteerd dat je het tot hier lezend heb volgehouden en het gebracht heb tot de basis-SpDrs60 gebruiker!



« Laatst bewerkt op: 16:maart:2013, 00:53:23 door Mark »
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #35 Gepost op: 16:maart:2013, 00:22:38 »

Voor het geval dat je nu Tentamen denk te willen gaan doen, zie heel eventjes de bijlage! *)

HEEL VEEL PLEZIER !!!!

P.S. Lastig om dit forum handboek naast de SpDrs60-computer te houden? DOWNLOAD PDF HANDBOEK dan op Raptor_SpDrs60_handboek_1_0.pdf

*) Een Makkie nu!
« Laatst bewerkt op: 28:maart:2013, 20:45:47 door Mark »
Gelogd
ID000003

jan

  • Offline Offline
  • Berichten: 132
  • Raptor ID0163
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #36 Gepost op: 16:maart:2013, 13:24:21 »

Mark,

kun je mij een stickie met daarop de hele sante kraam doen toekomen?
lijkt mij erg leuk (ook voor Joost) om hiermee aan de slag te gaan.
vriendelijke groet
Jan

(zijn jullie al terug?)
Gelogd
Pagina's: 1 2 [3]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.097 seconden met 20 queries.