raptor-forum.nl

Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

De Digitale SpoorKraam
Promoten en verkopen van digitale componenten voor modelspoor treinen van alle schalen, 2 rail en 3 rail systemen.


 
Verkoop en advies over:
- Raptor digitale centrale
- LDT Littfinsky Daten Technik decoders, boosters, etc
- Viessmann lichtseinen / armseinen
- ESU lokdecoders
- Advies en demo's aan huis
- Hulp (aan huis) bij ombouw van analoog naar digitaal
- minicursus ombouwen loks van analoog naar digitaal van de merken: Marklin, Fleischmann, ROCO, Lima, etc
- onderhoud aan loks en treinen
- inbouw van wagon verlichting





Beste Ge´nteresseerde
Vragen naar info en/of bestellingen kunnen worden gedaan door een mail te sturen naar:
info@dedigitalespoorkraam.com


Voor de bestelling van LDT produkten kan u terecht bij de volgende webshop van  www.dedigitalespoorkraam.nl
- Levering LDT artikelen direct uit voorraad
- Voor 14.00 uur besteld en daarna betaald is morgen in huis!


v

Pagina's: [1] 2 3   Omlaag

Auteur Topic: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek  (gelezen 4105 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Gepost op: 14:maart:2013, 11:57:42 »

Nu pas gaat het echt heel makkelijk worden om een "computer" als grafische railplan uitbreiding in te zetten.

Ik zal in zo'n 40 eenvoudig stappen en vooral principes aan de hand van plaatjes laten zien hoe dit in zijn werk gaat.

Ten eerste wordt de SpDrs60-USB of Spdrs60-RPi gestart zodat het bekende scherm volgens de bijlage verschenen is.

« Laatst bewerkt op: 16:maart:2013, 00:25:41 door Mark »
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #1 Gepost op: 14:maart:2013, 12:02:48 »

1) Klik op het Spdrs60 icon linksboven om het SpDrs60-programma te starten

Dan start het programma met als voorbeeld het railplan van MSG-Den Bosch. Zie de bijlage.

De instellingen in dit voorbeeld railplan zijn zodanig dat SpDrs60 reeds verbinding maakt met Raptor tijdens het laden. Maar daarover later meer...
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #2 Gepost op: 14:maart:2013, 12:09:45 »

Dit beeld gaan wij nu ook letterlijk als voorbeeld gebruiken om daaruit instellingen te spieken welke wij in onze eigen railplan kunnen gaan gebruiken.

2) Klik nu nogmaals op het SpDrs60 icon linksboven.

Dan start namelijk een tweede SpDrs60-scherm op welke wij gaan gebruiken om ons eigen railplan in te tekenen. (Merk dus op dat het sowieso mogelijk is om ALTIJD  meerdere SpDrs60 schermen open te hebben staan welke allemaal verbinding met Raptor maken!)

Zie de bijlage.
« Laatst bewerkt op: 14:maart:2013, 12:15:49 door Mark »
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #3 Gepost op: 14:maart:2013, 12:11:38 »

3) Nu gaan wij het tweede scherm "leegmaken" door met de muis naar File->NEW te gaan.

Zie de bijlage.
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #4 Gepost op: 14:maart:2013, 12:14:11 »

SpDrs60 gaat eerste vragen of het huidige (voorbeeld) railplan opgeslagen moet worden. Zie de bijlage.

4) Klik op "Yes" met de muis.
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #5 Gepost op: 14:maart:2013, 17:19:49 »

Daarna verschijnt er een "Create New Layout" venstertje wat in gewoon NL heet "Creeer een nieuw Railplan".

Zie de bijlage.

In het kader "layout dimensions" oftewel "Railplan grootte" is te zien hoeveel "tegels" het railplan in eerste instantie breed wordt(in "Columns=12") en hoeveel "tegels" naar beneden lang(in "Rows"=12). Voorlopig is dat genoeg want dat kan later altijd nog dynamisch vergroot worden.

In het kader "SRCP-server" staan waardes waar jij en ik over het algemeen altijd  vanaf moeten blijven. De echte experts onder ons weten wel wat ze daarmee nog meer aan connectie wonderen kunnen doen... (Zoals de treinen van je buurman liggend vanaf de Bahama's te kunnen besturen, bijvoorbeeld, en nog meer van dat soort onzin...waarover later beloofd echt helemaal niks meer.)

In het kader "Start options" staat "Server login on startup" aangevinkt. Dat is wel prettig want zodra je het railplan gaat openen dan wordt automatisch verbinding gemaakt met al je getekende tegels met Raptor. Dan hoef je dat niet met de hand extra te starten (waarover later wel ietsjepietje meer...).

5) Klik met de muis op "OK"
« Laatst bewerkt op: 16:maart:2013, 00:28:47 door Mark »
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #6 Gepost op: 14:maart:2013, 17:37:28 »

Dan verschijnt R.Z.N. oftewel een leeg Railplan Zonder Naam. Zie de bijlage.

Heb je wel eens aan brommers gesleuteld? Welnu, zo vies wordt het niet meer als wij nu het ons railplan in elkaar gaan sleutelen...

6) Klik met de muis op de steeksleutel icon op het rode grid.

Dan gaat SpDrs60 in Railplan teken-modus.
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #7 Gepost op: 14:maart:2013, 17:42:48 »

Nadat met de muis op het steeksleutel icon op het rode grid geklikspaand is verschijnt het beeld zoals in de bijlage en staat SpDrs60 in teken-modus hetgeen te herkennen is aan de rode lijnen.

7) Klik nu met de muis ergens een tegel aan...

(Nu gaat het leuk worden...)

Dan verschijnt een venstertje waarin wij kunnen bepalen wat voor rail-symbool op de plaats van de aangeklikte tegel komt te staan.
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #8 Gepost op: 14:maart:2013, 18:53:12 »

Zoals te zien in de bijlage is dat best een rustgevend beeld. Het enige wat wij nu kunnen invullen/kiezen is het railsymbool, wat in de gekozen tegel komt te staan, en twee tekst-velden.

8) Klik op het lichtblauwe "Icon" veld om eerst het railsymbool te kiezen.
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #9 Gepost op: 14:maart:2013, 23:22:49 »

Dan verschijnt daarna een rol-menu waarin met de muis (of het scrol-wiel van de muis) het gewenst rail-symbool te selecteren valt.

Zie de bijlage.

9) Kies het eerste symbool, een doodgewoon recht stukje rails.
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #10 Gepost op: 14:maart:2013, 23:33:17 »

Dan verschijnt de situatie zoals in de bijlage.

Veel valt hier niet in te vullen, Twee tekst velden voor bij het Railsymbool zoals een bloknaam bijvoorbeeld en een "Rotation" vink waarmee de tekst boven of onder het Railsymbool wordt geplaatst. Tot slot een "LEDS off" vink waarmee aangeven wordt dat de bezetmelderLED in het Railsymbool rood kleurt als een trein in het betreffende bloknaam bezet staat.

Maarre, dat is allemaal poespas en daar hebben wij helemaal geen zin in om dat nu minutieus in te vullen. Het enige wat wij hier nu doen is:

10) Klik gewoon op de "OK" knop.
« Laatst bewerkt op: 16:maart:2013, 00:30:55 door Mark »
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #11 Gepost op: 14:maart:2013, 23:37:45 »

En wij hebben ons eerste railsje getekend!!

Zie de bijlage.

Nu gaan wij verder met de "domino neerleg-methode" van het railplan tekenen...

11) Klik op de lege tegel direct rechts van onze eerste railsstuk.

Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #12 Gepost op: 14:maart:2013, 23:43:20 »

Klik weer op het lichtblauwe "Icon" veld om eerst het railsymbool te kiezen via het rol-menu waarin met de muis (of het scrol-wiel van de muis) het gewenste rail-symbool te selecteren valt. Zie weer de eerste twee bijlagen.

12) Kies nu een wissel-symbool.

Zie de derde bijlage.
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #13 Gepost op: 15:maart:2013, 00:18:22 »

Nu zouden wij weer gewoon op de "OK" knop kunnen drukken maar dan krijgen wij enkel een "hand-wissel" in de tekening maar dan hadden wij geen "ruzies" met onze vrouwen (ervoor over) hoeven hebben over de aanschaf van een digitale baan dus...

Willen wij hier als voorbeeld een digitale wissel met decodernummer 8 kunnen schakelen op de baan met de muis en tevens de juiste stand zien (mee)schakelen als Raptor wissel 8 automatisch schakeld.

13) Vul dan de velden zodanig in totdat het plaatje eruit ziet zoals in de bijlage.

In het linker "Text" veld staat de naam van de wissel, ik heb even "w8" ingevuld. De letter "w" hoeft uiteraard niet want dat het een wissel betreft is voor ons natuurlijk nogal wiedus. Maar het geeft aan dat als wissel-naam iets alfa-nummerieks kan worden ingevuld en niet enkel maar nummeriek hoeft te zijn. Met het rechter "Text" doen wij niks bij een wissel dus blijft deze op de waarde "-2" staan.

Klik bij "Protocol" de stip "Maerklin/Motorola" aan. (Dit kunt je voor ALLE  wissel en seinen doen want SpDrs60 doet NIETS met deze informatie ook al zijn je decoders allemaal harstikke DCC. Raptor weet zelf namelijk al of het wisselnummer Motorola of DCC moet zijn.) Dan wordt tevens bij "Decoder" en "Type" vanzelf de tekst "Maerklin K83 WD (M)" ingevuld.

Bij "Reset after (ms)" staat automatisch 50ms ingevuld. Maar daar had net zo goed 10000ms ingevuld mogen worden want ook daar doet SpDrs60 helemaal NIETS mee. De Raptor bekrachtigingstijden had je zelf immers al opgegeven in Sys->BEKRACHTIGINGSTIJDEN.

Achter de tekst "SRCP-bus" staat standaard ingevuld de waarde "1". Daar doet SpDrs60 wel degelijk iets mee waar wat precies hoef ik ook niet te weten. Voor ons is het van de belang dat deze waarde ALTIJD op "1" staat!

Tot dusver hebben wij uitsluitend keet lopen schoppen maar nu moeten wij voor het eerst serieus gaan opletten. Want in het veld "Address" moet toch echt exact het juiste decoderadres van de wissel ingevuld worden wat deze volgens Raptor ook op de baan heeft. In ons voorbeeld is dit wisseldecoder-adresnummer 8.

Als enerlaatste moeten wij de "LEDS Off" AFvinken anders zien wij nog steeds de wisselstand niet op het scherm en ons oog wil toch ook wat...

Tot slot is er nog een vink 'Exch.conn" wat vertaald heet "verwissel decoderaansluiting". Daarmee is de Rood/Groen bedrading zoals aansloten op de decoder wat SpDrs60 betreft om te draaien. (Met de Raptor instelling gebeurt dus gelukkig NIKS.) Dit kan tekentechnisch soms beter uitkomen maar dat merk je vanzelf als het zover is. Overigens is deze tbv "Motorola" instelling altijd AANgevinkt bij een wissel.

14) Klik op de "OK' knop

Oh, wacht. Ik zou nog vertellen wat het "Inverted use" vinkje betekent. Hmm, zodra ik daar achter ben zijn jullie de eersten die het horen want ik gebruik dit vinkje namelijk nooit. Geen idee waarvoor het dient...


« Laatst bewerkt op: 16:maart:2013, 00:34:59 door Mark »
Gelogd
ID000003

Mark

  • Offline Offline
  • Berichten: 312
  • Raptor ID000003
    • Bekijk profiel
Re: Hoe RAILPLAN te tekenen in SpDrs60 Handboek
« Reactie #14 Gepost op: 15:maart:2013, 00:24:21 »

En wij hebben ons eerste echt werkende digitale wissel getekend!!

Zie de bijlage.

Nu gaan wij nog verder met de "domino neerleg-methode" van het railplan tekenen...

11) Klik op de lege tegel direct rechts van onze eerste wissel.
« Laatst bewerkt op: 15:maart:2013, 10:10:01 door Mark »
Gelogd
ID000003
Pagina's: [1] 2 3   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.102 seconden met 21 queries.